Kærlighed til papmaché

De fleste af os har sikkert dyppet stykker af avispapir i tapetklister og beklædt en ballon, lavet tårn af mælkekartoner eller bygget papkassehus i børnehaven. Jeg har aldrig sluppet en grundlæggende beundring for hvad man kan skabe med ydmyge materialer, og er nu – efter at have arbejdet i mange år med flere forskellige materialer - vendt tilbage til papmache

Jeg har aldrig sluppet en grundlæggende beundring for hvad man kan skabe med ydmyge materialer.

Papmache er noget af det første, vi som børn lærer at lave med hænderne.

De fleste af os har sikkert dyppet stykker af avispapir i tapetklister og beklædt en ballon, lavet tårn af mælkekartoner eller bygget papkassehus i børnehaven. Jeg har aldrig sluppet en grundlæggende beundring for hvad man kan skabe med ydmyge materialer, og er nu – efter at have arbejdet i mange år med flere forskellige materialer - vendt tilbage til papmache.

Inspiration kom ganske uventet, men det føltes som at komme hjem.

Jeg var i Østen på besøg hos gode, indiske venner, som jeg havde lært at kende omkring årtusindskiftet i Nepal, hvor de bor. Vi tog på inspirationstur i Indien i min søgen efter en ny håndværks-kærlighed at kaste mig over. Vi så på masser af forskelligt, kreativt og smukt kunsthåndværk, og jeg sugede til mig af alle indtrykkene.

Pludselig følte jeg, at ved at rejse ud, var jeg kommet hjem.

Det blev jeg i dén grad. Pludselig og ganske uventet, og lidt af en åbenbaring midt iblandt alverdens farvestrålende håndværk. Jeg blev enormt betaget af papmacheens forunderlige verden, og dybt fascineret af alle de vidunderlige former, pynt, dyr og skabninger, man kan skabe af noget så simpelt som papir, bomuld og vand. Det vækkede min store kærlighed til de gamle håndværksdyder og alt, der er håndlavet.

Jeg var tilbage ved rødderne, og det håndlavede, sjælfulde, der var udført med omhu og omsorg, og hvor hver kreation var sin helt egen, unik, og var helt perfekt uperfekt i mine øjne. Her var ingen metervarer, kopier og samlebånd. Jeg blev dybt inspireret. Jeg kunne se mig selv designe alverdens former og figurer, og se dem komme til live i hænderne på de dygtige håndværkere, som jeg var ellevild efter at møde og tale med.

Jeg mødte en af kunsthåndværkerne og allerede et par dage efter besøgte jeg værkstedet udenfor Jaipur, hvor jeg blev mødt af et dusin smilende kvinder med lys i øjnene, der havde lavet blomsterkrans til mig og velsignede mig.

Siden har jeg følt mig ret velsignet over at have mødt en så pragtfuld grupper kærlige, dygtige kvinder!

XO Handcraft Artikler

  • Vi skal respektere og passe på hinanden og vores lille klode.

    Vi skal respektere og passe på hinanden og vores lille klode.

    Papmache af genbrugspapir og overskudsbomuld I min virksomhed bruger vi genbrugspapir og bomuldsstof fra tekstil- og modeindustrien, der ellers var blevet brændt eller smidt ud. Omkring 40 millioner tons tekstilaffald, fraklippede stykker stof og andre overskudsmaterialer, bliver brændt eller ender i bunker på lossepladser, og det er jo nærmest ikke til at holde ud at tænke på. Alt bomuldsstof, vi bruger til papmache, er genbrug. Det samme er papiret, de indiske kvinder bruger. Papkasser, aviser og lignende bliver samlet ind eller hentet på lossepladser, rives i tusind stykker, blandes til pulp, formes til pynt efter mit design og malet. Alt foregår med hænderne, med krop og sjæl. Jeg har det svært med spild, så den genanvendelse af affaldsprodukter holder jeg meget af. I bund og grund er jeg jo dybt fascineret af, at man kan skabe nyt liv og lave de fineste ting ud af materialer, der skulle være brændt eller smidt et sted på vores jord. Så får vi det brugte brugt og undgår at tømme kloden for flere ressourcer.

    Læs artiklen
  • Håndværket går i arv

    Håndværket går i arv

    Mit kreative hygge-hjørne.

    Læs artiklen
  • Kærlighed til papmaché

    Kærlighed til papmaché

    De fleste af os har sikkert dyppet stykker af avispapir i tapetklister og beklædt en ballon, lavet tårn af mælkekartoner eller bygget papkassehus i børnehaven. Jeg har aldrig sluppet en grundlæggende beundring for hvad man kan skabe med ydmyge materialer, og er nu – efter at have arbejdet i mange år med flere forskellige materialer - vendt tilbage til papmache

    Læs artiklen
  • Papmaché – fra papir til pynt

    Papmaché – fra papir til pynt

    Alt kunsthåndværk i papmache er lavet i hånden af genbrugspapir, overskuds-bomuld samt bionedbrydelige materialer  Papiret er restpapir, papkasser og aviser, der hentes på lossepladser,

    Læs artiklen

Vi foretrækker genbrugsemballage, og genanvender alt, vi kan komme afsted med, om så det er papkasser, papir og fyld.

Vi bruger vores sunde fornuft hele vejen fra de første streger, der tegnes i designfasen og frem til du sidder med kunsthåndværket i hænderne.

Alle produkter er 100% håndlavede. Først designes produkterne i Danmark og bliver herefter håndlavet af dygtige kvinder i Indien.

Vi går i høj grad op i trivsel hos de indiske kvinder, der laver vores produkter – og at vi kan være med til at kvinderne har mulighed for at forsørge sig selv og deres familier.